26 Haziran, 2015
GÜLLAÇ

Güllaç, Ramazanın geleneksel tatlarındandır. Osmanlı mutfağından günümüze kadar Türk mutfağındaki yerini koruyan güllacın suyla karıştırılan mısır nişastası ve unun tavada pişirilmesinden sonra kurutularak elde edildiğini biliyor muydunuz? Ben de ramazan sofralarından eksik etmediğim Güllaç tatlısının sadece tarifini değil tarihini de sizlerle internetten edindiğim bilgiler doğrultusunda paylaşmak istedim.
15. yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı’da halk, mısır nişastasından yufkalar açar ve bu yufkaları saklarmış ve bu yufkalar havayla temas halinde olduğu için zamanla kururmuş. Halk da kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yermiş. Zamanla içine gül suyunun eklenmesiyle “güllü aş” ismini almış. İlerleyen zamanda tatlının adı “güllaç” a dönüşmüş.
Osmanlı sarayının sofralarından eksik edilmeyen güllaç tatlısının yaprakları osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılırmış. Kamıştan yapılan sırt küfeleriyle de paşa konaklarına taşınmış.Kanuni zamanında sünnet ve düğün törenlerinde de misafirlere ikram edildiği rivayet edilir.
Uzmanlar Güllaç tatlısının içerdiği B, E vitaminleri ve protein nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu ve oruçtan dolayı düşen kan şekerini dengeleyerek normal seviyeye getirdiğini belirtiyor.
İlginç değil mi ? Farkında olmadan uyguladığımız gelenek görenek ve ananelerimizin hayata kattıkları yadsınamayacak değerde….
“SİHİRLİ SİNİ “tarifleri ile sevdiklerinize özel olduklarını hissettirmeniz dileklerimle…
Malzemeler
- 10 adet güllaç yufkası
- 8 su bardağı süt
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya(tercihe bağlı)
Üzeri İçin
- antep fıstığı
- kiraz şekerlemesi
Yapılışı
- Süt, şeker ve vanilya bir tencerede karıştırılarak kaynama noktasına gelen kadar ısıtılır.
- Yukarıda verdiğim Güllaç ölçüsünü kare borcama yaptığım için güllaç yapraklarını bölerek kullandım.
- Kare borcama güllaç yaprağı parlak kısmı üste gelecek şekilde konulur.
- Güllaç yaprağının üzerine 1-2 kepçe ne çok soğuk ne çok sıcak olan süt ,yaprağın her yanı ıslanana kadar gezdirilir.
- Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi yapılır.
- 5. yaprakta yani güllacın tam ortasına geldiğinizde ıslattığınız yufkanın arasına ceviz ,badem, fındık ,koyabilirsiniz.Ben koymadım,güllaç beklediğinde içerisinde ceviz ve diğer malzemelerin sütle renk değiştirmesi benim hoşuma gitmediği için tercih etmiyorum.(tamamen isteğe bağlı, siz koyabilirsiniz.)
- Tüm yapraklar bittiğinde kalan süt en üstteki yaprağın üzerine dökülür.
- Güllaç bir gece önceden yapılıp bekletilirse lezzetinin bir kat daha arttığını göreceksiniz.
- Güllacınızı istediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun…